Look Inside

Cruciati, tirani si banditi – vol. I

  • Autor: Elie Bufnea
  • Format 145×205, 240 pag.

 

„Cruciati, tirani si banditi – sunt rezultatul însemnarilor din zbuciumul a trei ani (1918 – 1921), traiti în vârtejul nebuniei revolutionare din fostul imperiu al tarilor. Dau publicitatii, revazute si coordonate, aceste însemnari convins, ca partea subiectiva de la începutul primului volum nu micsoreaza valoarea lor documentara.
Astazi, mai mult ca oricând, exemplul vecinilor de peste Nistru, trebuie sa constituie pentru toti românii un îndreptar iar pentru fanaticii doctrinari politici de dreapta sau de stânga, un sângeros si dramatic avertisment.
Cruciati, tirani si banditi sunt personaje si mase de oameni, tipuri si colectivitati dintr-o lume ignoranta de tiranie si jaf, de fanatism si ura, de viclenie si minciuna, – dintr-o lume de patimi violente, în care uriasul imperiu rusesc traieste apocaliptice chinuri si suferinte.”

DESPRE AUTOR


Elie Bufnea s-a nascut în satul Runc, actualmente în judetul Alba. Participa la primul razboi mondial ca ofiter recrutat în armata austro-ungara, dar odata cu intrarea României în razboi reuseste sa treaca în tara. Dupa pacea de la Buftea-Bucuresti, împreuna cu alti inimosi ofiteri, hotareste sa traverseze parte din Rusia cuprinsa de flacarile revolutiei si razboiului civil pentru a ajunge alaturi de voluntarii români ce provin din prizonierii de razboi ardeleni si bucovineni cazuti la rusi. Astfel, Elie Bufnea va fi martor si participant la una dintre cele mai memorabile campanii românesti, la mii de kilometri de tara.
El a lasat scrise întâmplarile si pataniile de-a lungul a mai bine de trei ani si mii de kilometri parcursi, înfruntând pericole pentru a ajunge la Corpul Voluntarilor Români din Siberia, apoi în luptele grele printre troiene de zapada împotriva trupelor bolsevice. Bravura de care au dat dovada voluntarii români i-au facut pe bolsevici sa denumeasca corpul românesc „Dikaia divizia” – Divizia salbatica.
Relatam aici memoriile lui, fara a schimba ceva din ceea ce a scris sau simtit, lasându-va dumneavoastra, cititorilor nostri, sa judecati faptele si meritele. Fiindca ele au fost supuse deja judecatii istoriei.

Reviews

There are no reviews yet.

Be the first to review “Cruciati, tirani si banditi – vol. I”

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *